U kunt het ook zelf doen met Onkruidzout

×

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2405 van /var/www/deployments/algmosbestrijding.nl/includes/menu.inc).

Verschil tussen strooizout en onkruidzout

Strooizout bestaat uit een overgroot deel uit fijn zout. Na 1 regenbuitje is dat zout opgelost en verdwenen. Onkruidzout is een grof steenzout waardoor het langzaam oplost en daardoor een langdurige werking heeft.

Welk onkruid

In principe is het onkruidzout geschikt voor alle onkruid wat op verharding groeit (straat, terras, tennisbaan, oprijlaan, ect)

Het onkruidzout is niet geschikt voor op losse grond of aarde, dus ook niet voor het gazon. U dient op te passen dat het zout niet tussen de beplanting terecht komt. Bomen, struiken en planten kunnen net als het onkruid niet tegen een overdosis zout!

Werking

U hoeft het onkruid niet vooraf te verwijderen. De plantjes krijgen door de ziltige omgeving een overdosis aan zout binnen wanneer ze het water opnemen waardoor het afsterft.

Het onkruid wordt geel en verwelkt. Dit is na 3 a 4 dagen al duidelijk zichtbaar.

Hoeveelheid

Afhankelijk van de situatie moet u tussen de 4 en 6 keer per jaar, ca. 20 gram per vierkante meter per strooibeurt. Dan zal het onkruid geen kans meer krijgen.

Op plaatsen waar het onkruid het meest groeit (vooral schaduwplekken) kunt u extra zout strooien.

Temperatuur

De temperatuur heeft invloed op de werking. Het zout moet zijn werking doen door de opname via de wortels van het onkruid.

Omdat de groei in de winter sterk afneemt, is de opname ook minder. De beste werking van het onkruidzout zal in het voorjaar zijn. Dus wanneer het onkruid weer overal tevoorschijn komt.

Regen

Voor de werking van het zout hoeft het weinig of niet te regenen. Bij regenval lost het zout telkens een beetje op en heeft op den duur daarom geen werking meer.

Het mooist is als u strooit wanneer u verwacht dat het een tijdje niet zal regenen.

Schadelijk voor het milieu?

Rijkswaterstaat, een onafhankelijke partij, heeft een onderzoek verricht naar de werking van onkruidzout op ZOAB. De conclusie is dat zout als bestrijdingsmiddel tegen onkruid zeer effectief is. En dat het gebruik van onkruidzout minder milieubelastend is dan Glyfosaat.

Strooi uiteraard met mate en niet meer dan noodzakelijk.

Natuursteen

Kalkhoudend natuursteen zoals marmer kan gevoelig zijn voor bijtende producten. Ook zout heeft hierop een bijtende werking en kan tot blijvende vlekken leiden. Geen onkruidzout gebruiken dus op kalkhoudend natuursteen. Informeert u altijd eerst bij de leverancier van uw natuursteen in geval u twijfelt.

 

Tennisbaan

Om de tennisbaan onkruid en mosvrij te houden strooit u 4 tot 6 keer per jaar circa 20 – 25 gram zout per M2 per strooibeurt.

Grindpaden

Gebruik hiervoor het speciale onkruidzout grind. De korrel is groter waardoor het langer in het grind blijft. Om het grind onkruidvrij te houden strooit u circa 3 x per jaar ongeveer 25 gram per M2.